RICHTLIJNEN VOOR BUITENRIJDEN

BEREDEN POLITIE NEDERLAND GEEFT RICHTLIJNEN VOOR BUITENRIJDEN

Geplaatst op 11 april 2020 

De Bereden Politie Nederland krijgt veel vragen over welke regels er gelden voor het buitenrijden. Daarom geven zij onderstaande richtlijnen aan. Het is belangrijk hierbij de geldende maatregelen van de overheid en het RIVM te allen tijde aan te houden.

1. Ga zoveel mogelijk alléén op pad & als het echt nodig is.
Als het echt niet anders kan, dan met maximaal 2 personen. Groepen met meer dan 2 personen zijn al ruim een week niet toegestaan, en hier zal tegen worden opgetreden. Dit geldt niet voor personen uit het zelfde huishouden.


2. Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
Dit kan bijvoorbeeld door een stuk uit elkaar te rijden, of door achter elkaar te rijden.


3. Raadpleeg je gemeente, en bekijk of het op dit moment wel toegestaan is om een buitenrit te paard te maken.
Buiten de coronamaatregelen die vastgelegd zijn in de noodverordening van de Veiligheidsregio, geldt op dit moment ook de reguliere Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente. Voorbeeld: Hierin kan staan dat ruiters met hun paard niet welkom zijn op het strand, tussen 1 april en 1 oktober. Als ruiters zich dan netjes aan de coronamaatregelen houden, maar wel op het strand rijden; zijn zij alsnog in overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening. Vaak staan de specifieke regels aangegeven op borden bij strandafgangen en ingangen van parken en natuurgebieden. Ook kun je de Algemene Plaatselijke Verordening van je gemeente via internet raadplegen.

Tijdens de paasdagen surveilleert de Bereden Politie Nederland in verschillende natuurgebieden, parken, op de stranden en ook in de steden om de wetten die daar gelden te handhaven. Indien nodig treedt de politie op. De Bereden Politie hoopt dat bovenstaande richtlijnen ruiters helpen om een weloverwogen keuze te maken. En dat iedereen, met inachtneming van de coronamaatregelen, toch fijne paasdagen heeft. 

Bron: Bereden Politie Nederland